Hajk innebär i Royal Rangers en kortare utfärd över en helg, med en till två övernattningar. De flesta kårer har en hajk per termin. Hajk ordnar man i den lokala RR-kåren, men vi uppmuntrar även till regionala hajker där flera RR-kårer ordnar en gemensam hajk.
Oftast sover vi i militärtält eller vindskydd, och lagar vår mat tillsammans i patrullen över öppen eld.
Först ska allting byggas upp, tält ska resas, köket ska surras, huggbackens avgränsning ska spännas upp...
För att det ska fungera måste allt nödvändigt bli gjort.
Patrullen får själva fördela uppgifterna rättvist i form av en
Ansvar och demokrati i praktiken, på en nivå där alla är delaktiga och förstår hur viktigt det är.
Om det ska bli någon eld måste vi först såga ved. Sågar, hugger och täljer gör vi i en "huggbacke" avgränsad med ett rep. Avgränsningen har vi både av säkerhetsskäl och för att slippa städa hela hajkplatsen från hugg- och täljspån.
Någon måste tända och vakta elden medan kockarna förbereder maten.
Vi tillreder maten på köksbänkar vi själva har surrat ihop av slanor, steker gör vi på muurikka (stekfat på tre ben) och kokar gör vi i grytor hängande i en trefot. Maträtterna är utvalda för att tillagning över öppen eld ska fungera, och det finns tydliga steg-för-steg-instruktioner att följa, så deltagarna klarar det allra mesta själva.
En "mångkamp" där man tävlar patrullvis i olika grenar av typen samarbetsövningar är det ofta på hajken, antingen i form av stationer längs en spårning eller på hajkplatsen. Klarar vi av att byta plats, vända oss rätt och bilda det rätta ordet av bokstäverna på mage och rygg utan att någon kliver ner från linorna? En uppgift som sätter samarbetsförmågan på prov, och är både klurig och fysiskt krävande.
Alla i patrullen sover i samma tält. Det innebär att vi lär oss att ta hänsyn och respektera varandra.
Och att hålla ordning på våra saker... eller?
När hajken närmar sig sitt slut ska allt rivas och packas ihop igen - under ordnade former. Sotiga grytor diskas, så att allt är i sin ordning till nästa gång. Till sist går vi “skallgång” över hela hajkplatsen och synar av marken. Inget som inte hör till naturen får lämnas kvar, och alla gropar och hål ska vara igenlagda.
Ibland kan hajken innehålla något större byggprojekt, som karusell, linbana eller risflotte.