Aktivitetstips

Naturdetektiver (v.15)
Känna naturen (v.16)
Vattenhjul (v.16)
Naturbingo (v.17)
Barkbåt (v.20)
Finns det liv? (v.23)
Marshmallowkatapult! Ritning HÄR!

Royal Rangers i er församling? Hör av er så svarar vi på frågor och hjälper er gärna att komma igång!

Hemma-Royal

10 veckor under våren 2020 har vi lagt ut tips på aktiviteter mm att göra tillsammans hemma. Aktiviteterna ligger kvar även under sommaren och hösten, hoppas de fortsätter komma er till glädje.


Ni hittar tipsen i denna ordning:
- Naturligt-vis, pyssel/hantverk och lek
- Andakt
- Veckans knop
- Lösning på förra veckans kluring
- Veckans kluring
- Ute-recept

Läs mer här

stäng

Som familj är ni fria att använda de delar av materialet ni vill, när ni vill och i vilken ordning ni vill.

I Royal Rangers lagar vi ofta mat över öppen eld och är ute långa stunder oavsett väder. Huvudregeln i naturen är: Inte störa, inte förstöra. För att man ska kunna göra saker på royal-vis följer här lite grundläggande information. Vill ni till exempel laga mat över öppen eld etc. så rekommenderar vi att ni följer dessa riktlinjer. Informationen öppnas i nytt fönster eller ny flik.

Tips för vecka 15

Läs tipsen för vecka 15 här

Stäng

Naturligt-vis, pyssel/hantverk och lek

Veckans aktiviteter på temat Naturligt-vis är "Naturdetektiver" (läs mer HÄR!) och "Bouldering på längden" (läs mer HÄR!).

Veckans pyssel är "det gående djuret" som du gör av styvt papper, till exempel ett vykort. Det enda du behöver är en sax, en penna och en linjal. Rita först, klipp längs de röda linjerna (gråa fält klipps bort), Vik ner vid de blå streckade linjerna och vik upp vid de gröna streckade linjerna. Ritning i naturlig storlek finns HÄR! Du kan se hur det är tänkt att fungera i den här videon (Youtube).

Underlaget som djuret ska gå på ska vara slätt men lite strävt. En wellpappskiva fungerar utmärkt. Tänk på att snedklippa benen åt rätt håll. För att det ska fungera måste djuret kunna "vagga" fram.

 

Ett lektips är leken "Nisse". Det är en ganska stillsam men lurig lek som man kan leka var som helst. Inne, ute, i bilen, till och med medan man är ute och går. Läs mer HÄR!

Andakt

Den här veckan är det påskveckan. Det vi nu ska läsa om hände den sista kvällen Jesus var tillsammans med lärjungarna innan han skulle lida och dö.

Läs Joh 13:4-17

Samtala om den här händelsen och vad den säger oss idag.
Varför behövde man tvätta fötterna?
Vem brukade tvätta gästernas fötter? Värden eller en tjänare?
Vilket är viktigast, tjäna eller bli betjänad(ha det bra)?
Vad uppmanar Jesus oss? Läs vers 14 och 15 igen.
Vad innebära det att tjäna varandra i familjen,bland kompisar och andra?

Be tillsammans ”Gud som haver...

eller scoutbönen:

Käre far i himlen Tack att jag finns till.
Hjälp mig leva riktigt, göra det du vill.
Lär oss här på jorde
n tycka om varann.
Låt oss få en framtid skyddad av din hand.

Amen.

Veckans knop

Veckans knop är pålstek. Pålstek är en knop som ger ett "fast öga" i änden på repet. När du har lärt dig hur man gör ska du öva på att få det fasta ögat så stort som du vill ha det.

För att komma ihåg hur man gör ett pålstek kan man tänka på sagan om prinsessan och draken.

 1. Prinsessan står upp (det långa repet som hänger ner).
 2. Det bildas en sjö framför hennes fötter. (Du gör en ögla på repet. Repet som "blir draken" ska ligga ovanpå det långa repet som är prinsessan.) Håll med tumme och pekfinger där repen korsar varandra.
 3. Upp ur sjön kommer en drake (du trär repet upp genom öglan).
 4. Draken slingrar sig runt prinsessan och dyker ner igen (går runt det långa repet och tillbaka ner genom öglan)
 5. Draken försöker dra ner prinsessan i sjön, men prinsessan är stark och håller emot. (Dra uppåt i "prinsessan" med ena handen och samtidigt neråt  i "huvud" , "kropp" och "svans" på draken med andra handen.)
 6. Sjön krymper och draken fastnar (du drar åt och knopen är klar).

 

 

 

Veckans kluring

Kan du flytta (inte ta bort, alla ska fortfarande vara med) två tändstickor så att det istället för fem kvadrater i tändsticksfiguren istället blir fyra lika stora kvadrater och inget annat?

 

Ute-recept

Veckans ute-recept är "snabba grillspett" som du lagar till över öppen eld på utflykten eller hemma i trädgården på en utegrill. Läs mer HÄR!

 

Tips för vecka 16

Läs tipsen för vecka 16 här

Stäng

 

Naturligt-vis, pyssel/hantverk och lek

Veckans första aktivitet är "Bygg ett vattenhjul" (läs mer HÄR!). Bygg ett vattenhjul, förbered det gärna hemma, och gå ut och prova det i någon vårbäck. Välj en eller flera av varianterna enligt beskrivningen, eller bygg efter egna idéer.

Veckans andra aktivitet är "Känna naturen" (läs mer HÄR!).

Andakt

I Royal Rangers emblem har vi 8 blå uddar som berättar om var sin del i vår deklaration. Idag blir det en andakt utifrån blå udd 1:

En Royal Ranger är REDO att göra sitt bästa i både lek och arbete.

I Bibeln (Johannes 6:1-13) läser vi om hur Jesus av 5 bröd och 2 fiskar fixar mat till flera tusen. Men varifrån kom de första 5 bröden och 2 fiskarna? Jo, från en pojke som gav det han hade och på det sättet gjorde sitt bästa. När vi gör vårt bästa kan Jesus lägga till så att det blir ännu mer.

Läs gärna berättelsen tillsammans i vanliga bibeln eller en barnens bibel.

Samtala sedan om:
Vad innebär det att göra sitt bästa?
Vad innebär det att göra sitt bästa när man leker?
Vad innebär det att göra sitt bästa när man arbetar?

Be sedan tillsammans ”Gud som haver...

eller scoutbönen:

Käre far i himlen Tack att jag finns till.
Hjälp mig leva riktigt, göra det du vill.
Lär oss här på jorde
n tycka om varann.
Låt oss få en framtid skyddad av din hand.

Amen.

Veckans knop

Veckans knop är "dubbelt halvslag". Den här veckan övar vi på att slå knopen från grunden, sedan finns ett par smarta trix med vars hjälp man ibland kan slå dubbelt halvslag enkare och snabbare men dem tar vi en annan vecka. Med den här metoden kan man slå knopen även om man inte kommer åt änden på det man knyter omkring. Dubbelt halvslag är en av de mest användbara knoparna för att knyta fast ett rep stadigt runt ett föremål, och den sitter säkert så länge inte belastningens riktning varierar alltför mycket.

STEG 1: Lägg repet öven något horisontellt, till exempel en trädgren, med det långa repet hängande ner och den korta änden lagd över.

STEG 2: Dra änden i kryss över det långa repet och sedan ner på baksidan.

STEG 3: Dra änden till framsidan och följ det långa repet upp genom knopen utan att korsa det.

STEG 4: Knopen är nu slagen färdigt, men för att den ska sitta ordentligt måste man "samsa" repen både på framsidan och baksidan så att den inte spretar. Den långa och den korta änden ska bli parallella.

STEG 5: Dra åt i både långa och korta änden. Klart!

Öva tills du kan knopen bra. Öva sedan på att slå dubbelt halvslag runt något vertikalt, till exempel runt en tunn trädstam.

 

 

Lösning till förra veckans kluring

Gör fem kvadrater till fyra genom att flytta (inte ta bort) två tändstickor.

Veckans kluring

Två Royal Rangers har gått vilse i skogen och det drar ihop sig till oväder. De hittar en trädgård full med gamla spretiga äppelträd, och så ett ödehus. Ett riktigt gammalt spökhus ser det ut att vara. Just som de första regndropparna faller kommer de fram dit, och de upptäcker att dörren står öppen så de går in. Strax öser regnet ner.

Det är ganska mörkt inne eftersom en del av fönstren är igenspikade, och så fryser de lite också.

De ser en vedspis med en full vedkorg bredvid. På köksbordet står en fotogenlykta och det verkar vara fotogen i den. Där finns även en tändsticksask och ett stearinljus i en stake. Oturligt nog finns det bara en enda tändsticka i asken.

Fråga 1: De vill inte sitta där i mörkret, så vad bör de försöka tända först?

När de har fått ljus diskuterar länge och väl om de ska våga tända i spisen, men det törs inte för de vet inte om skorstenen fungerar. Och så är det ju faktiskt inte deras hus. Men innan de hinner bestämma sig för något upphör regnet, lika plötsligt som det kom. Den ena av dem går ut, men den andra stannar för att blåsa ut ljuset och fotogenlyktan. Då hör hon ett ”plopp” utifrån.

När hon kommer ut ser hon inte sin kompis någonstans, men en liten påskkärring svävar på en kvast strax ovanför marken och flinar elakt. ”Jag har förvandlat din kompis till ett äppelträd”, säger påskkärringen. ”Du får en chans att gissa vilket träd som är hon, då blir hon sig själv igen, annars förblir hon ett äppelträd.”

Vår Royal Ranger har ingen aning om vilka träd som fanns när de kom och vilket som är nytt, men ändå pekar hon strax ut det rätta trädet.

Fråga 2: Hur kunde hon veta vilket som var rätt?

Ute-recept

Veckans uterecept är "Varma chokladbananer" (läs mer HÄR!) som du lagar över/i öppen eld, men de kan även göras på en utegrill eller till och med hemma i ugnen.

Tips för vecka 17

Läs tipsen för vecka 17 här

Stäng

Naturligt-vis, pyssel/hantverk och lek

På väg till utflykten kan ni tävla mot varandra i en "naturbingopromenad". Skriv ut bingobrickor till alla deltagare, det finns sex olika, fast det är samma saker i olika ordning. Nu är det inte bara tur det handlar om, utan även om uppmärksamhet. Det gäller att snabbast se sakerna på bingobrickan i naturen. Reglerna står på brickorna

På utflykten kan ni göra konstverk av naturföremål. Kanske ta ett kort och skicka till någon ni inte träffat på länge? Exempel ser ni på bilden.Andakt

Den här veckan är andakten utifrån den andra blå udden i vårt emblem.

En Royal Ranger är REN i
Tanke - tänker goda saker
Tal - talar väl om andra och vårdar sitt språk
Handling - vårdar sin kropp: hygien, motion, säger NEJ till tobak, alkohol och narkotika

Vad vi tänker, säger och vad vi gör spelar roll för oss själva och för människor runt omkring oss.

I Bibeln finns massor av bra tips och Gud vill alltid hjälpa oss.

I Fil 4:8 får vi tipset att vi ska tänka på det som är gott och bygger upp. I Psalm 51:12 läser vi en bön till Gud “skapa i mig ett rent hjärta”. Så i Bibeln får vi både konkreta tips men blir också uppmuntrade att be Gud om hjälp.

Slå gärna upp bibelorden och läs tillsammans.

Samtal om:
- Varför är det viktigt att jag tänker på goda saker?
- Varför är det viktigt att jag talar väl om andra?
- Varför är det viktigt att jag vårdar min kropp?

 

Be sedan tillsammans ”Gud som haver...

eller scoutbönen:

Käre far i himlen Tack att jag finns till.
Hjälp mig leva riktigt, göra det du vill.
Lär oss här på jorde
n tycka om varann.
Låt oss få en framtid skyddad av din hand.

Amen.

Veckans knop

Förra veckan lärde vi oss "Dubbelt halvslag".

Den här veckan ska vi lära oss "Dubbelt halvslag om egen part". Det är precis samma knop, men med skillnaden att den här gången slår man knopen runt repet istället för runt föremålet. Den här knopen är bättre än det vanliga dubla halvslaget om man ska fästa repet runt någonting riktigt tjockt, till exempel en grov trädstam. Dessutom sparar man en del rep, eftersom den bara går ett varv runt föremålet. Lägg repet runt ett föremål, till exempel en trädstam. Gör sedan precis som förra veckan, fast runt repet istället.

STEG 1: Lägg repets korta ände över den långa änden och låt den hänga ner på "baksidan".

STEG 2: Dra änden till framsidan och upp i kryss över det det första repet och sedan ner på baksidan.

STEG 3: Dra änden till framsidan och följ det första repet upp genom knopen utan att korsa det.

STEG 4: Knopen är nu slagen färdigt, men för att den ska sitta ordentligt måste man "samsa" repen både på framsidan och baksidan så att den inte spretar.

STEG 5: Dra åt i korta änden. Klart!

Öva tills du kan knopen bra. Den färdiga knopen är ett helt vanligt dubbelt halvslag, bara att den här gången sitter det runt repet, som i sin tur går i en ögla runt trädstammen.

Svar på förra veckans kluring.

Det första de bör försöka tända är tändstickan. (Sedan är det är det nog säkrast att med hjälp av den försöka tända ljuset.)

Eftersom kompisen var torr innan hon förvandlades till träd, och det nyss hade ösregnat, var ett av träden torrt, alla de andra träden var blöta.

Veckans kluring - Ett medeltida mysterium.

Under en medeltida marknadsvecka kommo trenne gycklare till staden, och ville hyra varsitt rum på stadens värdshus. Tyvärr var det nästan fullt, men servitrisen sa: "Jag har bara ett rum kvar, men det har tre sängar, kan ni tänka er att dela?"
- "Det får väl gå.", sa den förste gnälligt, ty han voro från Örebro.
- "Vad kostar det?", sa den andre, ty han voro smålänning.
- "Kostar det nåt?", sa den tredje förvånat, ty han voro västgöte.
- "Trenne kopparmynt för var natt kostar rummet. Och sju nätter. Det blir 21 kopparmynt."
Gycklarna betalade sju kopparmynt vardera och gick upp till sitt rum.
Efteråt kom värdshusvärden och fick höra om de nya gästerna. "Men vill de hyra en vecka gäller ju veckopriset, 16 kopparmynt för rummet", sade han, och tillade, eftersom han var en mycket ärlig man: "Gå genast och betala tillbaka fem kopparmynt till våra nya gäster".
Servitrisen tog fem kopparmynt ur kassan, men på vägen upp till gycklarnas rum kom hon på svårigheten i att dela fem kopparmynt på tre. Eftersom hon inte voro fullt så ärlig som värdshusvärden stoppade hon därför två mynt i förklädesfickan och återlämnade ett mynt till var och en av gycklarna.
Totalt hade gycklarna nu alltså betalat 18 kopparmynt, och servitrisen hade två i fickan. Det blir 20. Vart tog det sista myntet vägen?

Ute-recept

Veckans ute-recept är "Grillkorv i pinnbröd". Här är ett recept på pinnbröd för 3-4 personer. Men välj lika gärna ditt eget favoritrecept på pinnbröd om du har något. Utöver pinnbrödsdegen behövs 1-2 grillkorvar per person.

 • 4-5 dl vetemjöl (man kan byta ut upp till en tredjedel mot grahansmjöl om man vill ha ett grövre bröd). Börja med 4 dl mjöl och fyll sedan på tills degen blir lagom fast.
 • 1 tesked bakpulver.
 • 1 tesked salt.
 • 2 dl mjölk.

Blanda alla torra ingredienser i en skål (börja med 4 dl mjöl), häll sedan i mjölken och knåda ordentligt. Fyll på med mer mjöl om degen blir för kladdig.

Man kan ha med sig degen i en påser eller burk, alternativt gör man färdiga längder hemma och lägger i en avlång burk med smörgåspapper eller bakplåtspapper emellan.

Tälj en grillpinne med lång, smal spets till varje deltagare (se knivreglerna!). I Royal Rangers får man inte använda kniv förrän man går i upptäckar-rangers. Hur ni gör med åldersgräns i familjen bestämmer ni själva, men vi vill gärna att ni följer Royal Rangers knivregler när ni använder kniv. 

Trä korven på grillpinnen och linda  på pinnbrödsdegen utanpå i en gles spiral. Den jäser upp en del, så det är viktigt att spiralen är gles. Fäst ihop degen ordentligt i ändarna.

Grilla över glöd. Håll inte alltför nära. Håller du för nära hinner inte degen jäsa upp ordentligt och ytan blir bränd innan brödet och korven är klara inuti.

Ät med senap och ketchup som vanlig korv med bröd.

Tips för vecka 18

Läs tipsen för vecka 18 här

Stäng

Naturligt-vis, pyssel/hantverk och lek

Alfabetsleken
Hitta något i naturen för varje bokstav i alfabetet. A - Asp, B - Bark osv. Hjälps åt att försöka hitta saker till så många bokstäver som möjligt. En variant är att hitta flera saker på en viss bokstav om man vill göra leken lite kortare och enklare.

Drake
För några veckor sedan provade vi att använda vattenkraft, när vi byggde vattenhjul. Den här veckan ska vi se vad vinden kan åsatadkomma, genom att bygga en drake. Beskrivning finns HÄR.

Andakt

Den här veckan är andakten utifrån den tredje blå udden i vårt emblem.

En Royal Ranger är ÄRLIG och håller löften.


I Luk 19:1-10 läser vi om Sackeus. Sackeus var inte ärlig, han tog extra mycket betalt av människor i hans arbete som tullindrivare. Men något hände när Sackeus mötte Jesus. Sackeus bestämde sig för att sluta med det han höll på med och han bestämde sig också för att ge tillbaka till dem han hade tagit pengar från.

Läs berättelsen om när Sackeus möter Jesus, antingen från en vanlig bibel eller från en barnens bibel.

Sedan kan ni samtala om:
- Vad innebär det att vara en ärlig människa?
- Vad gjorde Sackeus när han förstod att han gjort fel?
- Om vi skulle fuska eller säga något som inte är sant, vad kan vi då göra när vi ångrar oss?

Be sedan tillsammans ”Gud som haver...

eller scoutbönen:

Käre far i himlen Tack att jag finns till.
Hjälp mig leva riktigt, göra det du vill.
Lär oss här på jorde
n tycka om varann.
Låt oss få en framtid skyddad av din hand.

Amen.

Veckans... surrning

Den här veckan ska vi öva på vinkelsurrning. Bland annat behöver du en sådan till din drake.

På första två bilderna är surrningen sedd från sidan.

 1. Börja med ett dubbelt halvslag. Enklast är det att slå det runt den stående delen, så får man stöd av repet när man lägger på den liggande delen.
 2. Dra repets långa ände upp runt den liggande slanan, på samma sida om den stående slanan. Sedan drar man repet bakom den stående slanan, rakt över. Repet ska aldrig gå diagonalt över en slana när man gör en vinkelsurrning.
 3. Här vänder bilden så att surrningen i fortsättningen är sedd framifrån. Dra repet fram över den liggande slanan, sedan rakt ner och runt bakom den stående sklana. Håll repet ordentligt sträckt hela tiden.
 4. Fortsätt på samma sätt 3-4 varv.
 5. När repet kommer fram i sista varvet, dra det tvärs över surrningen
 6. Dra repet hela varvet runt surrningen, mellan slanorna. 
 7. Dra sedan repet ytterligare ett par varv på samma sätt (brukar kallas för att "naja") och dra åt ordentligt efter varje varv. 
 8. Avsluta med en knop. Ett bra sätt är dubbelt halvslag under surrningen, som det röda repet visar. Ett annat sätt, som passar bra för tunna rep, är att knyta ihop båda ändarna med en råbandsknop. Då måste du ha hållit reda på änden från den första knopen (blå och orange, där blå är änden från surrningen och orange är änden från första kopen). Själva råbandsknopen är inte med på bilden. 

Svar på förra veckans kluring.

Felet man gör är man får det till 20 mynt och ett som fattas är att lägga ihop mynten servitrisen har och mynten gycklarna inte har. Tänker man efter vart alla mynt har tagit vägen blir det lättare: Gycklarna betalade 21 mynt. 16 ligger kvar i kassan, 3 har återlämnats och 2 ligger i servitrisens ficka. Alla mynt finns alltså kvar.

Veckans kluring - Konstiga symbolen.

Vilken symbol bör stå på frågetecknets plats?

Ute-recept

Veckans ute-recept är det som Royal Rangers Trollhättan kallar för Royal-macka. 

Du behöver:

 • Tunnbröd
 • Ketchup
 • Skinka
 • Ost
 • Pizzakrydda
 • Grillfolie
 • En eld (gärna en glödbädd). Tänk på att det redan har hunnit bli eldningsförbud på sina håll. Kolla vad som gäller innan du eldar.

Såhär gör du:

Man kan tänka som när man ska baka pizza. Ketchup smetas ut i botten, därefter lägger man på skinka, ost och över det pizzakryddan. Självklart kan du även lägga på annat också.

Därefter rullar man ihop tunnbrödet för att sedan linda in rullen i grillfolie.

Lägg på glödbädden och vänta 5-10 min.

Ta sedan bort den från glödbädden. När folien svalnat tar du bort den och du har nu en supergod macka att äta.

Obs! Ketchupen är nu riktigt varm så ät med försiktighet

Tips för vecka 19

Läs tipsen för vecka 19 här

Stäng

Naturligt-vis, pyssel/hantverk och lek

Färgbingo
I naturen hittar vi mycket och i olika färger. Måla 4-9 st rutor på ett papper, och måla/skriv en färg i varje ruta. Hitta sedan något i naturen för varje färg.

Vindsnurra
Förra veckan byggde vi en drake. Nu ska vi fortsätta att undersöka vad vinden kan göra. Vi ska bygga ett vindkraftverk (nåja, något som snurrar iallafall...). Det duger åtminstone till att jaga bort mullvadar från trädgården med. Det finns flera olika modeller att välja på, och sen kan man hitta på egna också om man vill. Beskrivning finns HÄR.

Andakt

Den här veckan är andakten utifrån den fjärde blå udden i vårt emblem.

En Royal Ranger är VÄNLIG och hjälpsam.

I Luk 10:30-47 läser vi liknelsen om den barmhärtige samariern. I den berättelsen lär Jesus oss bland annat att vi inte ska göra skillnad på människor. Judar och samarier var egentligen inte två folk som stod varandra nära, men i Jesus liknelse så är det samariern som hjälper juden och det är samariern vi ska härma. 

Läs berättelsen tillsammans, antingen från en vanlig bibel eller från en barnens bibel.

Sedan kan ni samtala om:
- Vad innebär det att vara en vänlig människa?
- Finns det människor jag skulle ha svårare att vara vänligt mot?

Be sedan tillsammans ”Gud som haver...

eller scoutbönen:

Käre far i himlen Tack att jag finns till.
Hjälp mig leva riktigt, göra det du vill.
Lär oss här på jorde
n tycka om varann.
Låt oss få en framtid skyddad av din hand.

Amen.

Veckans knop

Förr ett tag sedan lärde vi oss dubbelt halvslag. Men det finns fler slätt att slå den knopen. Nu ska vi lära oss att "lägga" ett dubbelt halvslag. Så gör man bland annat när man förtöjer båtar. För att det ska fungera krävs att det man ska knyta runt har en fri ände.

 1. Gör en ögla på repet. (Det är detta som kallas ett halvslag.) Änden ska ligga under den använda delen av repet i öglan.
 2. Trä öglan över det du vill knyta runt.
 3. Gör en ny ögla på repet. (Det är detta som kallas ett halvslag - igen.) Änden ska ligga under den andra delen av repet i öglan.
 4. Trä öglan över det du vill knyta runt. "Samsa" repen i knopen och dra åt. Nu har du gjort ett dubbelt halvslag. Det är därför knopen heter så.

Svar på förra veckans kluring.

 

Veckans kluring

Du står i ett kvadratiskt hus med ett fönster i varje vägg. Alla fönster har utsikt åt söder. Genom ett av fönstren ser du en björn. Vilken färg har björnen?

Ute-recept

Veckans ute-recept är rabarberpaj i folie på glöden (eller grillgallret)

Du behöver detta till 6 portioner:

 • 2 dl vetemjöl
 • 0,5 dl socker
 • 1,5 dl havregryn
 • 75 g margarin
 • 500 g rabarber + 0,75 dl socker
 • Bakplåtspapper
 • Grillfolie
 • Vaniljsås
 • En eld (gärna en glödbädd). Tänk på att det redan har hunnit bli eldningsförbud på sina håll. Kolla vad som gäller innan du eldar.

Såhär gör du:

Tips: Förbered små knyten hemma innan utflykten

1. Bred ut folieark och lägg på bakplåtspapper, 30x30 cm (detta för att rabarbersyran lätt fräter hål på aluminiumfolien)
2. Ansa och strimla rabarbern och blanda med 0,75 dl socker. Lägg detta i botten på bakplåtspappren
3. Blanda smör, mjöl, havregryn och socker till en smulig massa. Lägg detta över rabarbern
4. Stäng igen knytena luftigt (ska de med på utflykten kan de läggas i en påse)
5. Lägg på glödbädden eller galler, obs! får inte vara för varmt, då blir det bränt i botten av pajen
6. Vänta 15-20 min
7. Nu är det klart, ät tex med vaniljsås

Lycka till!

Tips för vecka 20

Läs tipsen för vecka 20 här

Stäng

Naturligt-vis, pyssel/hantverk och lek

Den här veckan ska vi göra en barkbåt, men vi ska inte tälja, vi ska slipa fram den mot en sten. Men den blir minst lika fin som en täljd barkbåt. Beskrivning finns HÄR!

På väg till platsen där ni ska göra barkbåtarna, eller medan ni letar bark, kan ni gå på ljud-jakt. Ofta tittar vi noga på naturen med våra ögon när vi är ute. Vi kanske inte är lika bra på att lyssna. Du kommer att höra massor av ljud, både från sådant som finns i naturen och sådant vi människor åstadkommer. Till exempel: Vindens sus i träd och gräs, dina fotsteg som prasslar i gamla löv och knäcker pinnar, träd som gnider mot varann så att det knarrar, surrande insekter och massor av fågelläten. Prassel i gräs och löv från smådjur som gömmer sig när du kommer klampande. Porlande och brus från vatten? Ljud från bilttrafik, tåg, flygplan och traktorer? Kor och får? Hur många olika ljud kan ni samla?

Andakt

Petrus möter den uppståndne Jesus

Nu är det några veckor efter påsk. Jesus hade blivit korsfäst och begravd. Några av lärjungarna hade sett att Jesus hade uppstått och lever. Men lärjungarna var förvirrade. Vad skulle dom göra nu när deras ledare var borta? Petrus var alltid impulsiv. Han hade lovat Jesus att aldrig svika honom, och han hade varit modigare än de andra och följt efter Jesus ända in på översteprästens gård. Men där inne hade han förnekat Jesus tre gånger. Var han ute ur leken? Var allt slut nu? Lärjungarna hade de gått tillbaka till Galileen och Petrus var rastlös.

Läs Joh 21:3–14.

Nu hade Jesus visat sig för dom och gjort ett under. Och dom hade ätit tillsammans men det står inte att Jesus sagt något till Petrus.

Hur tror ni Petrus kände sig nu? Var han glad att se Jesus? Var han rädd för Jesus för att han svikit honom? Skulle han försöka förklara varför han förnekat Jesus? Skulle han be om förlåtelse?
Vi vet inte men fortsätt att läsa vers 15 – 17.

Jesus anklagade inte Petrus. Han frågade inte, hur kunde du svika mej? Men Petrus fick bedyra sin kärlek till Jesus. Varför tror ni att Jesus frågade tre gånger?
Och för varje gång Petrus svarade att han älskar Jesus får han, trots att han misslyckats, ett uppdrag av Jesus. Vilket uppdrag fick han, skulle han bli fåraherde? Nej, han skulle bli ledare för den första församlingen.

Jag tror att Jesus vill att också vi skall säga att vi älskar honom och att också vi har fått ett uppdrag, kanske inte att bli ledare för en församling, men att ta ansvar för varandra, stötta varandra och att bry sig.

Att fundera på: Är det alltid bra att vara modigast? Eller riskerar man att hamna i situationer som man inte riktigt klarar av då?

Be sedan tillsammans ”Gud som haver...

eller scoutbönen:

Käre far i himlen Tack att jag finns till.
Hjälp mig leva riktigt, göra det du vill.
Lär oss här på jorde
n tycka om varann.
Låt oss få en framtid skyddad av din hand.

Amen.

Veckans knop

Den här veckan ska vi lära oss skotstek. Det är en knop man använder till att skarva rep men, men även till exempel för att knyta in flagglinan i öglorna på en flagga. Den är mycket säkrare än till exempel råbandsknopen, särskilt om det skiljer i grovlek och/eller material mellan repen som ska skarvas. Trots det bör den inte användas till "livsviktiga" skarvar. Då finns säkrare knopar, men de är klumpigare och mycket svårare att få upp när man vill lossa dem.

 1. Lägg en bukt på det ena repet (det grövre om de är olika tjocka, det styvaste om de är lika tjocka men ändå olika i kvalitet).
 2. Dra det andra repet underifrån genom bukten och upp på samma sida som buktens korta ände, därefter under båda repen i bukten.
 3. Trä sedan änden under "sig själv" men samtidigt över de båda repen i bukten.
 4. Samsa repen och dra åt. Knopen är klar.

Om repen är olika tjocka lägger man bukten på det grövsta och knyter med det tunna runt bukten.

Är det stor skillnad i grovlek, eller om repens ytor känns glatta, kan man låta det tunnare repet gå två varv runt bukten så blir knopen säkrare.

Svar på förra veckans kluring.

Björnen är vit. Eftersom huset har fönster åt alla håll och alla har utsikt åt söder måste huset ligga på nordpolen. Där finns bara isbjörnar.

Veckans kluring - Den lilla båten.

Två Royal Rangers och en ledare ska ta sig över en å. De har en gummibåt, men den tar bara 100 kg. Flickan väger 35 kg, pojken 42 kg och ledaren 86 kg. Hur ska de göra?

 

Ute-recept

Veckans ute-recept är Smorse, en kladdig och smarrig efterrätt. Du behöver:

 • Mariekex
 • Marsmallows
 • Choklad (noblesse, dumle eller chokladkaka)
 • Grillpinne
 • En eld/glöd. Tänk på att det redan har hunnit bli eldningsförbud på sina håll. Kolla vad som gäller innan du eldar.

Såhär gör du:

1. Grilla marsmallowsen
2. Ta sedan 2 mariekex och lägg en chokladbit på den ena
3. Kläm sedan ihop så du får marsmallowsen i mitten

Du har nu från botten till toppen
Mariekex - Choklad - Marsmallow - Mariekex

Bara att äta - mums!

Tips för vecka 21

Läs tipsen för vecka 21 här

Stäng

Naturligt-vis, pyssel/hantverk och lek

Den här veckan ska vi prova på Geocaching, ett slags orientering eller skattjakt med hjälp av mobiltelefon. Geocaching är inte någon renodlad Royal Rangers-aktivitet, utan en internationell hobby med miljontals utövare.

Instruktionen om geocaching är ganska omfattande, men det är trots det inte särskilt svårt, och det är ju långhelg för de flesta, så ni har gott om tid att sätta er in i hur det fungerar. Läs om Geocaching HÄR! Eftersom man delvis måste kunna gå efter karta vid Geocaching har vi även lagt upp en kort sammanfattning om det i informationen högst upp. Eller klicka här!.

Förutom det tipsar vi även er där hemma att göra egna kort som ni skickar med posten, kanske till någon som ni inte träffat på länge. Låt fantasin flöda och visa er uppskattning på detta sätt! 

Andakt

Den här veckan är andakten utifrån den femte blå udden i vårt emblem.

En Royal Ranger är ANSVARSFULL, känner ansvar för andra och naturen

Royal Rangers betyder kungliga förvaltare, Guds förvaltare. Gud gav människan i uppdrag att ta hand om det som han hade skapat. I 1 Moseboken 1:31 kan vi läsa “Gud såg att allt som han hade gjort var mycket gott”, i 1 Mos 2:15 läser vi “Gud satte människan där för att odla och bevara den”.

En uppgift från Gud från allra första början, att ta hand om skapelsen, att bevara den.

Samtala gärna om:
- Hur kan vi hjälpa till att bevara Guds skapelse? 

Be sedan tillsammans ”Gud som haver...

eller scoutbönen:

Käre far i himlen Tack att jag finns till.
Hjälp mig leva riktigt, göra det du vill.
Lär oss här på jorde
n tycka om varann.
Låt oss få en framtid skyddad av din hand.

Amen.

Veckans knop

Den här veckan hoppar vi över knopen eftersom huvudaktiviteten geocaching är ganska komplicerad.

Svar på förra veckans kluring.

Två Royal Rangers och en ledare ska ta sig över en å. De har en gummibåt, men den tar bara 100 kg. Flickan väger 35 kg, pojken 42 kg och ledaren 86 kg. Hur ska de göra?

 1. Båda barnen paddlar över till andra sidan tillsammans (de väger 77 kg tillsammans så det går bra).
 2. Ett av barnen paddlar tillbaka till första sidan ensam.
 3. Ledaren paddlar över andra sidan ensam.
 4. Det andra barnet paddlar tillbaka till första sidan ensam.
 5. Båda barnen paddlar över till andra sidan tillsammans.

Veckans kluring - Rangerluvan.

En Royal Ranger är på väg att besöka sin mormor, som bor i ett litet vitt hus på andra sidan skogen. Rangern har bakat kakor att bjuda på. På vägen genom skogen passeras fyra varglyor, var och en med en varg som vill äta upp vår Royal Ranger. Fast vargarna kan acceptera en gåva istället. Varje varg vill ha hälften av kakorna, men eftersom de är mycket snälla vargar lämnar de alltid tillbaka en av kakorna efter att de har fått dem. Hur många kakor måste vår Royal Ranger baka om det ska räcka så att det blir minst en kvar till mormor och en till Rangern själv efter att ha passerat alla vargarna?

Ute-recept

Veckans ute-recept är en go blandning med choklad, banan och marsmallows. Du behöver:

 • Bananer
 • Marsmallows
 • Choklad
 • Sirap av rörsocker
 • Aluminiumform med lock
 • En eld/glöd. Tänk på att det redan har hunnit bli eldningsförbud på sina håll. Kolla vad som gäller innan du eldar.

Såhär gör du:

1. Lägg skivade bananer i en aluminiumform
2. Ringla över lite rörsockersirap, lägg på hackad choklad, toppa med marsmallows
3. Grilla under lock tills det har fått lite färg

Bara att äta - mums! (Gör ni det på grillen hemma är det riktigt gott med vanlijglass till)

 

Tips för vecka 22

Läs tipsen för vecka 22 här

Stäng

Naturligt-vis, pyssel/hantverk och lek

Det är en tid på året då det händer mycket i naturen. Det blir grönare för varje dag och många blommor kikar fram. Gå en promenad och titta på trädens löv och hur olika de är. Undersök vad blommorna ni hittar heter och om man får plocka dem eller om de är fridlysta i ert område. Får ni plocka så kanske ni ska plocka en bukett och sätta i en vas där hemma! Om ni har tålamod kan ni även pressa några blommor för att göra en fin tavla. Gör såhär: Arrangera blomman fint och pressa den sedan i smörpapper mellan tunga böcker och placera fler tunga böcker ovanpå. Låt det pressas på det sättet i ca 2 veckor. Efter denna väntan är det dags att försiktigt limma fast blomman på ett papper som du sedan sätter in i en tavla.

Eftersom vi ändå håller på med blommor kan det ju vara intressant att veta om det finns vissa färger på blommor som insekterna gillar bättre, och om det är viktigt för insekterna hur blommorna ser ut. Då kan du göra det här experimentet.

Nu när det börjar bli varmt ute kan det vara bra att ha med sig en vattenflaska. HÄR finns en beskrivning för hur du knyter en hållare som passar de flesta moderna PET-flaskor (alltså vanliga plastflaskor i olika storlekar) så att de kan bäras antingen i bältet eller över axeln.

 

 

Andakt

Den här veckan är andakten utifrån den sjätte blå udden i vårt emblem.

En Royal Ranger är HÄNSYNSFULL, visar hänsyn mot föräldrar och ledare

Vad innebär det att vara hänsynsfull? Ett lite krångligt ord vi kanske inte så ofta använder. I Matt 7:12 läser vi det som vi kallar den gyllene regeln. Ett riktigt bra tips från Jesus, att fundera på hur jag själv vill att andra är mot mig för att veta hur jag ska vara mot andra.

Några tips för att visa hänsyn är tex att följa regler, passa tider och visa respekt.

Samtala gärna om hur ni gillar att andra är mot er. Hur har någon annan gjort dig glad? Hur kan då du visa hänsyn till någon? 

...

Be sedan tillsammans ”Gud som haver...

eller scoutbönen:

Käre far i himlen Tack att jag finns till.
Hjälp mig leva riktigt, göra det du vill.
Lär oss här på jorde
n tycka om varann.
Låt oss få en framtid skyddad av din hand.

Amen.

Veckans knop

Den här veckan ska vi lära oss dubbel fiskarknop. Det är en knop som används till att skarva två ungefär lika tjocka rep. Den fungerar bra även om repens ytor är lite hala, som på vanliga blåa polypropylenlinor. Sedan ska du använda samma knop, fast i en tredubbel variant, när du gör din flaskhållare.

 

Svar på förra veckans kluring.

Du behöver bara baka två kakor. Den första vargen tar hälften, alltså en. Sedan lämnar han tillbaka en, så du har båda kvar. Den andra, tredje och fjärde vargen gör likadant.

Veckans kluring - Nästan ett matteproblem.

Kan du fördela alla talen

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 13, 30

i tre grupper, så att summan av talen i varje grupp blir lika stor?

Ute-recept

Veckans ute-recept är klassisk korv med bröd.

Ganska ofta är det enkla det allra bästa! Ta tid tillsammans och hitta en fin plats där ni kan grilla och njuta i Guds natur.

 

Tips för vecka 23

Läs tipsen för vecka 23 här

Stäng

Naturligt-vis, pyssel/hantverk och lek

Den här veckan ska vi hitta livet. Ja, alltså, liv finns nästan överallt. Kanske till och med på de ställen där du minst väntar det. Under stenar, i leriga kärr och under ruttna stockar, till och med under en koskit. Ibland kan det till och med se lite läskigt ut, men nästan allt har en funktion och ett syfte. Om vi lär oss mer om hur fantastisk naturen är och hur alla delar hänger ihop lär vi oss också att vara ansvarsfulla med allt det som Gud har skapat och givit oss i uppdrag att förvalta. Det man är intresserad av och det man tycker om är man oftast också rädd om.

Läs mer om var du kan hitta liv HÄR!

Som hantverk den här veckan ska vi pröva på en rikitigt klassisk sommaraktivitet, nämligen att göra en slangbella. Att skjuta slangbella är kul, men lite farligt också, så därför måste du vara noga med säkerheten. Läs hur du gör HÄR!

Andakt

Den här veckan är andakten utifrån den sjunde blå udden i vårt emblem.

En Royal Ranger är TROGEN sin församling, sin familj och sina vänner

Goda vanor är bra. I Apostlagärningarna 2:42 läser vi om människor som trodde på Jesus. Det står att “de höll troget fast vid apostlarnas undervisning och vid gemenskapen, brödsbrytelsen och bönerna”, de var trogna och hade gjort det till en vana att vara i gemenskap med andra som trodde på Jesus och på det sättet ta tid tillsammans med Gud.

Att vara trogen kan vara att man ibland gör sådant som man inte känner för, men som man vet är bra för en själv.

Samtal gärna om vad ordet trogen betyder och vad det praktiskt kan innebära att vara trogen sin församling, sin familj och sina vänner.

Be sedan tillsammans ”Gud som haver...

eller scoutbönen:

Käre far i himlen Tack att jag finns till.
Hjälp mig leva riktigt, göra det du vill.
Lär oss här på jorde
n tycka om varann.
Låt oss få en framtid skyddad av din hand.

Amen.

Veckans knop

Den här veckan ska vi lära oss LÄRKHUVUD. Lärkhuvud är en ganska speciell knop. Den kan till exempel användas för att fästa eller skarva obrutna runda slingor, som gummiband eller lyftslingor. Man kan antingen slå den färdig "i luften" och sedan trä den över änden på det man vill knyta runt, eller "trä" den runt någonting om man inte har tillgång till en ände. Lärkhuvud är en mycket säker knop om repets båda ändar belastas ungefär lika mycket. Belastas ändarna olika mycket är det tvärtom en mycket osäker knop som lätt kan börja glida, och då bör man välja någon annan knop istället.

Så här gör man om man har tillgång till en fri ände att trä knopen över på det man vill knyta runt. (Bilderna visar ett vanligt rep med två ändar, men det går lika bra med en sluten slinga.)

Och så här gör man om man inte har tillgång till någon fri ände, till exempel om man ska skarva två gummiband i varandra.

Svar på förra veckans kluring.

Kan du fördela alla talen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 13, 30 i tre grupper, så att summan av talen i varje grupp blir lika stor?

Det är tolv tal. Summan av talen är 99. Det betyder att summan ska vara 33 i varje grupp. Om det ska vara fyra tal i varje grupp är det omöjligt - det är det som är det luriga med den här uppgiften. Men om första gruppen innehåller tre tal, andra fyra tal och tredje fem tal kan man till exempel göra så här:

1+2+30=33

4+5+11+13=33

3+6+7+8+9=33

Veckans kluring - Dunk, dunk, dunk.

Du har tre dunkar. En tiolitersdunk som är nästan full med vatten, fast du vet inte exakt hur mycket det är i den, men, som sagt, den är nästan full, åtminstone till mer än tre fjärdedelar. Dessutom har du en tom femlitersdunk och en tom trelitersdunk.

Hur gör du för att mäta upp exakt fyra liter vatten utan att slösa bort något i onödan? Ingen av dunkarna har någon gradering men du kan anta att mängden de rymmer är exakt.

Ute-recept

Denna vecka tipsar vi om att göra egna energibars att ta med på er vandring. De går att göra på många olika sätt, allt efter egen smak. Nötter, torkad frukt, frön, ja, variationerna är oändliga! Så googla efter ett recept med innehåll som faller er i smaken och testa! 

Tips för vecka 24

Läs tipsen för vecka 24 här

Stäng

Naturligt-vis, pyssel/hantverk och lek

Den här veckan lyckades vi inte hålla aktiviteten helt skärmfri, vi ska nämligen ge oss ut på skattjakt med hjälp av bilder i mobiltelefonen. Det bästa med den här leken är att man kan göra om den många gånger, och man kan göra den var som helst, hemma i trädgården, i parken eller i skogen, eller varför inte på badplatsen, campingplatsen, eller till och med inomhus? Läs mer HÄR!

Om du skulle råka vara vid en sjö och inte har något attt göra kan du prova att göra vassbåtar. Det finns tre modeller att prova. Läs mer HÄR!

Förutom det kan ni hitta pinnar och göra en streckgubbe i naturlig storlek på marken. Ta gärna ett kort på den och lägg upp på vår facebooksida.

Andakt

Den här veckan är andakten utifrån den åttonde blå udden i vårt emblem.

En Royal Ranger är ANDLIG
Ber, berättar om Gud och Jesus och läser Bibeln

I Royal Rangers är vi noga med att prata helhet, att andlighet och liv går ihop och inte är skilda saker. Att vi i vår vardag är andliga och har en relation med Jesus. Relationen med Jesus håller vi vid liv precis som med andra relationer. Genom samtal (bön) och genom att lära sig mer om den andre (läsa bibeln).

Läs gärna Psalm 119:105 tillsammans och samtala om vad det innebär att Guds ord är en lykta för min fot.

Be sedan tillsammans ”Gud som haver...

eller scoutbönen:

Käre far i himlen Tack att jag finns till.
Hjälp mig leva riktigt, göra det du vill.
Lär oss här på jorde
n tycka om varann.
Låt oss få en framtid skyddad av din hand.

Amen.

Veckans knop

Att göra knopar på ett hårt belastat rep kan vara svårt. Bakhandsknopen är ett bra hjälpmedel. Den är egentligen ingen "egen" knop utan snarare ett sätt att fästa en hårt belastad lina runt ett föremål av valfri storlek. Själva knopen är dubbelt halvslag om egen part, som vi övade på vecka 17.

Man drar tampen runt föremålet, vänder sedan tillbaka över den belastade parten och sedan hela vägen tillbaka runt föremålet och avslutar med att knyta fast tampen runt den belastade parten med dubbelt halvslag om egen part. Är repet mycket hårt belastat kan man dra det ett extra varv runt föremålet innan man vänder tillbaka och avslutar. Den tvära kröken på bakhandsknopen kan vara lite påfrestande för styva rep, man bör därför inte använda denna knop i onödan.

 

Svar på förra veckans kluring.

Du har tre dunkar. En tiolitersdunk som är nästan full med vatten, fast du vet inte exakt hur mycket det är i den, men, som sagt, den är nästan full, åtminstone till mer än tre fjärdedelar. Dessutom har du en tom femlitersdunk och en tom trelitersdunk.

Det finns minst två sätt att göra det här:

Metod 1:

 1. Fyll femlitersdunken från tiolitersdunken.
 2. Fyll trelitersdunken från femlitersdunken. Då är det två liter kvar i den.
 3. Töm trelitersdunken i tiolitersdunken.
 4. Häll de sista två literna från femlitersdunken i trelitersdunken.
 5. Fyll femlitersdunken från tiolitersdunken.
 6. Fyll upp trelitersdunken från femlitersdunken. Det går åt en liter för att fylla den och då finns det precis fyra liter kvar i femlitersdunken.

Metod 2:

 1. Fyll trelitersdunken från tiolitersdunken.
 2. Töm trelitersdunken i femlitersdunken.
 3. Fyll trelitersdunken från tiolitersdunken.
 4. Fyll femlitersdunken från trelitersdunken. Då är det en liter kvar i trelitersdunken.
 5. Töm femlitersdunken i tiolitersdunken.
 6. Häll den sista litern från trelitersdunken i femlitersdunken.
 7. Fyll trelitersdunken från tiolitersdunken.
 8. Töm trelitersdunken i femlitersdunken. Femlitersdunken innehåller nu precis fyra liter.

Veckans kluring - Ett matteproblem? Nej, inte precis...

Om elva Äventyrar-Rangers normalt sover åtta timmar var, hur länge sover de då tillsammans när de är på hajk?

(Svaret finns här nedanför skrivet med vit text. om du markerar den syns den.)

Antagligen betydligt kortare än åtta timmar.

Ute-recept

Veckans ute-recept är klassiskt pinnbröd men som är så otroligt gott. Förbered deg hemma och grilla sedan över glöden. Du behöver (till ca 5 pinnbröd):

 • 4 dl vetemjöl
 • 1,5 dl vatten
 • 0,75 tsk salt
 • Smörgåsmargarin
 • Kanel/Socker-blandning eller Sylt
 • Tjockare grillpinnar
 • En eld/glöd. Tänk på att det är eldningsförbud på sina håll. Kolla vad som gäller innan du eldar.

Såhär gör du:

1. Blanda mjöl, salt och vatten till en deg och dela sedan upp i små runda bollar
2. Forma avlånga remsor som du lindar runt grillpinnen
3. Grilla ca 5 min så de blir genombakta
4. Bred på smörgåsmargarin / alternativt häll en klick i mittenhålet
5. Häll över kanel/socker-blandning eller ta på sylt

Dags att äta - mums!