Under veckan var 6930 Royal Rangers samlade på detta megastora ”royal-läger” i Veresegyhaz utanför Budapest, Ungern, för att utforska vem Gud är och hur Han ser på oss. Vem är jag i Guds ögon? Vilken identitet, vilket värde ger Han oss. Lägerledningen hoppas och önskar att ungdomarna åkt hem från lägret med raka ryggar, stolta och trygga, redo att möta morgondagen med lyfta huvuden och hopp i blicken, trots allt skrammel av krig och miljöhot. Från Sverige kom 64 deltagare från 5 kårer/pingstförsamlingar.

 

Målgruppen var tonåringar och unga vuxna. En hel stad byggdes av små och stora tält.
Jordnära, men ibland två våningar på höjden. De flesta tälten var minst 6m i diameter. Förutom tält byggdes många portaler, broar och torn. Lägret var indelat i byar med ca 300 personer i varje. Svenska Royal Rangers delade läger med Tyskland och Norge, men nära grannbyarna Finland och Danmark.

Ella från Linköping tyckte att besök i Norge var lättast och roligast, men Spanien var mest spännande.
Scoutkulturen fick uttryckas nationellt med cafeteria, och hantverk. Under en kulturdag fick varje land bjuda på sin kultur med lekar, musik och något kulinariskt smaka på.

Olivia från Lidköping fick smaka fondue från Schweiz och skorstenskaka från Rumänien. En by bjöd på disco, några från Israel bjöd på israeliska danser med högt tempo.

Svenska byn bjöd på midsommarstång med danser typ ”små grodorna” och tunnbröd bakat på egen Murikka.

Kulturaktiviteterna fortsatte på kvällarna efter kvällsmötet. Lägret uppmuntrade deltagarna, inte minst de yngre, att besöka olika byar som delade med sig av sin kårstämpel i deras lägerhäfte. För deltagarna gavs rika möjligheter att pröva sina språkfärdigheter. Flera berättade hur kul det var att prata med ungdomar från andra länder. Helhetssynen i Royal Rangers omfattar tydligt både natur och kultur.
Varje by erbjöd workshops präglade av sin kultur.

Felicia från Linköping gjorde ett smycke av täljsten. Man täljde skedar med skedknivar. Andra gjorde smycke eller handkors av vackert vinstocksträ från Sydeuropa. Sverige bidrog med s.k. luffarslöjd med stål- och koppartråd. Man gjorde visp eller halsdukssölja. Braständare tillverkades och såldes i shopen där alla tänkbara scoutprylar från olika länder fanns att köpa.



 

Till det mer äventyrliga hörde vägg- eller back klättring. En hinderbana -Ranger Run- med uppblåsta hinder var en utmaning i värmen +30 grader. Man kunde göra styrkeprov i scoutmässigt gym.

Det fanns också många seminarier att välja på. Ibland med kulturkrockar. Toleransen för olika värderingar måste finnas, när så många länder deltar. Kanske en nyttig erfarenhet?

Temat för lägret var DU ÄR – You are.

Första morgonen var de nordiska länderna tillsammans med lek, andakt och lovsång. Sverige lyfte sången ”du vet väl om att DU ÄR VÄRDEFULL” i avsikt understryka basen för lägertemat DU ÄR.
På kvällsamlingarna och på de svenska morgonsamlingarna hade vi teman:
DU ÄR kallad till förvaltarskap av hela skapelsen.
DU ÄR kallad att växa som hel människa.
DU ÄR kallad att med Guds hjälp upprättas, när något gått snett.
DU ÄR inbjuden till gemenskap med kristna.
DU ÄR kallad att använda dina förmågor och gåvor till tjänst i Guds skapelse och kyrka.

Ungdomspastor och lärare Marcus Wandres, samt lärare Franzi Kälberer medverkade i samtliga kvällsamlingar med lågmäld god
följsamhet till temat. De var väl in- och igenkännande till ungdomars självbild.

För David i Lidköping fick den stora gemenskapen stor betydelse i sig, med scoutklädsel och helt olika scouthalsdukar – en enhet i mångfald, samt den gemensamma lovsången. Den var hämtad från den internationella moderna sångskatten och sjöngs för fullt av deltagarna, som tycktes redan kunna både text och melodi.
Eurocamp vart fjärde år måste räknas som ett viktigt event i den europeiska pingströrelsen. Detta har aktualiserats i European Pentecostal Fellowship. För Svenska Royal Rangers är det ett hopp för framtiden att Eurocamp får bli del av ledarutvecklingen för nästa generation.

 

Ser du var svenskarna sitter?